logo Nieuwsbrief 2020-03    (15-10-2020)
Inhoud Pagina
Nieuws, nieuwtjes en mededelingen 1    
    Enquête zoom-repetities     Herman Verberne 1    
    Verslag van de eerste repetitie in Corona-stijl     Herman Verberne 3    
    Verslag van de tweede repetitie in Corona-stijl     Herman Verberne 3    
    Repetitie opstellen in Corona-stijl     Herman Verberne 4    
    Verslag van de derde repetitie in Corona-stijl     Bart Koopman 5    
    Verslag van de vierde repetitie in Corona-stijl     Egbert Meppelink 6    
    Verslag van de vijfde repetitie in Corona-stijl     Jan Zijlstra 7    
    Verslag van de zesde repetitie in Corona-stijl     Zana Naidionova 7    
    Coronaoverzicht 13 juli 2020 - 13 oktober 2020     Herman Verberne 7    
    jubileumvermeldingen en beëindigingen lidmaatschap     bestuur 9    
    Zangstop     Herman Verberne 9    
Komende activiteiten 10    
Levend blijven in een steeds veranderende samenleving 10    
Colofon 10    
* * *
Nieuws, nieuwtjes en mededelingen
Enquête zoom-repetities
geen afbeelding bij column

Op maandag 11-05-2020 starte mannenkoor Orpheus met een experiment van zoom-repetities voor de duur van vier maandagavonden. In een eerder verslag kon u lezen hoe dat in zijn werk ging en staat ook een impressie van die eerste maandag. Na de tweede sessie is een enquête gestuurd naar de deelnemers van een of twee van de sessies.

Er waren in totaal 20 deelnemers van de 32 zangers. Hierbij het resultaat van die enquête (namen van deelnemers zijn uit onderstaande gegevens weg gelaten). Het aantal geretourneerde enquêteformulieren bedroeg: 15.

stem 1.Wat vond je leuk/niet-leuk aan de zoom-repetitie? 2.Je had vast van te voren al een idee over de repetitie, op welke manier werd je verrast door de zoom-repetitie ten opzichte van die verwachtingen?
tenor2 Het is in ieder geval goed om op deze manier verbonden te blijven. Dat waardeer ik zeer. Ik twijfel uiteraard wel over de effectiviteit. Een half uurtje is veel te kort en met een halve stemgroep heb je nog niet het idee dat het heel veel toevoegd. Ik prijs vooral de bereidheid van de mensen om het op deze manier te proberen. Dat is niet voor iedereen even makkelijk maar ze zijn er toch!
bas2 Ik vond het leuk weer eens de andere koorleden te zien. Het samen repeteren werkte goed, hoewel de tijd daarvoor erg kort was. Zana had zich goed voorbereid en dirigeerde met het en aan en uitzetten van het volume op een prettige wijze. Ook de kleine groepsgrootte werkt prettig. Ik had en heb wat voorbehoud bij het gebruik van Zoom omdat het niet goed beveiligd is. Deelname zonder downloaden lukte de eerste sessie dan ook niet. De tweede sessie heb ik een oude computer gebruikt.
tenor2 Na wat opstartprobleempjes ging het goed. Leuk vond ik dat je de gezichten en stemmen van mede-stemgenoten weer zag en hoorde. Om 'echt' te repeteren vindt ik deze wijze niet erg zinvol, maar enig nut heeft het altijd. De partituren die Zana op het scherm zet vindt ik persoonlijk verwarrend omdat het onbekend is en maar één partij bevat. Goed bedoeld natuurlijk maar ik gebruik liever mijn eigen partituur, met geaccentueerde balken en maatnummers. Heb het idee dat Zana het leuk en ook nuttig vind, dat is ook belangrijk. Dus wat mij betreft doorgaan. Mijn verwachtingen waren niet hooggespannen en daar zijn geen veranderingen in gekomen. Mee doorgaan is mijn devies, maar dan hoofdzakelijk omdat het de band met de andere koorleden in stand houdt. Ik zie/hoor om me heen dat er mensen die lid van een vereniging zijn en deze crisis 'aangrijpen' om er definitief mee te stoppen. Ik kan me voorstellen dat lieden die op een zekere 'wip' zitten er nu mee stoppen. Als onze Zoom sessies dit kan voorkomen is het alleen daarom al nuttig.
tenor1 Vond het wel leuk om deze sessie mee te maken met maar een deelnemer samen met mij. Positief met [naam onderdrukt], vond het toch lastig om met goede stem te proberen het tot een acceptabel einde te brengen. Kreeg na het einde van de sessie een uitval van zoom dat de tijd was verstreken en moest wat opnieuw indrukken om weer ingelogt te zijn, maar zonder geluid. Dus kon niet goed afscheid nemen van Zana en [naam onderdrukt] met alleen beeld. Voor de rest positief ontvangen.
bas1 De 'musikale' opbrengst is niet hoog maar de emotionele en sociale is wel hoog. Van mij mag het wel wat langer dan 30 min. En ik vind de oefeningetjes voor mij eigenlijk niet nodig daar je het ook eenvoudig via Musescore kan doen. Ik heb al eerder meegedaan met een Zoom-sessie met de Mattheus Passie. Dat ging helemaal niet omdat alle microfoons open stonden. Zoals Zana het doet gaat het beter. Maar het blijft behelpen. Alleen nu je geen buurman hebt om op te steunen vallen sommigen door de mand. Toch lost Zana dat grandioos op.
bas2 Door de slechte start op 11 mei, kreeg pas na ruim een kwartier contact met Zana en de medezangers, kwam ik al heel vreemd binnen en heb ik mijn eerste beleving bepaald niet als positief ervaren. Wel gaf het weer samenzijn ,Zana en de medezangers weer te zien, een goed gevoel. De tweede zoom repetitie begon ook niet vlekkeloos( kwam ook weer later binnen) heb ik veel positiever ervaren. Maar het is nog niet zover dat ik met verlangen uitkijk de de volgende repetitie. Maar nood breekt wetten. Wij zullen voorlopig niet met alle koorleden aan een normale repetitie kunnen deelnemen en in deze coronatijd moeten proberen het optimale er uit te halen. Ik heb het op mij af laten komen op 11 mei. Ik werd dus niet verrast t.o.v. mijn verwachtingen. De verrassing was niet direct contact te kunnen krijgen. Ik zal Egberts hulp vragen om de derde sessie zonder technische problemen met de repetitie te kunnen beginnen.
bas1 Vlotte wijze waarop Zana vorm gaf aan de repetitie. Ik had geen idee en werd blij verrast.
bas1 Wat ik leuk vond aan de Zoom repetitie is dat ik eindelijk de rest van de Baritons weer eens zie. Je mist toch echt dat kleine stukje contact onderling. Daarnaast merk ik dat de Zoom repetities een positief effect hebben op mijn motivatie. De neiging om de muziekstukken en oefeningen die Zana ons van tevoren stuurt om te doen, is echt veel groter geworden. Daarnaast vind ik de persoonlijke aandacht/leerpunten die ik krijg van Zana tijdens het voorzingen van stukjes erg prettig. In de reguliere setting had ik deze anders nooit gekregen. Ik ben zelf verrast door het gevoel van samen zijn dat ik merk tijdens de Zoom repetitie We zingen niet samen, maar toch voelt het een beetje alsof we dat wel doen.

logo Nieuwsbrief 2020-03    (15-10-2020)
geen afbeelding bij column

___

bas1 Wat ik leuk vind aan de zoom-sessies is dat alle deelnemers positief meedoen en er ook nog iets van meenemen. Ook dat op niemand wordt 'neergekeken'. Iedereen laat iedereen in zijn waarde. Ik lees zelfs van deelnemers, van wie ik weet dat ze het niet leuk vinden, dat ze wel mee blijven doen.

We weten allemaal de meerwaarde van Orpheus-repetities en dat niveau halen we natuurlijk nooit. En dan zo'n enorm positieve energie. Ben wel trots op die vereniging Orpheus hoor.
Ik was ontzettend sceptisch van te voren. In mijn dagelijks werk heb ik altijd al video-conferenties en dat is, sinds Corona enorm toegenomen want bij ons op kantoor werkt zo'n 250 van de 270 mensen thuis (tot vermoedelijk 1 september).

Ook berichten over falende techniek en het niet-gesynchroniseerd zijn deden mij het ergste vermoeden. Los van de individuele opstartproblemen is het bij mij: gewoon mail van Zana openen, klik op link geef aan dat je mee wilt doen (wacht op Zana's accoord) en geef aan dat je je microfoon aan wilt zetten. Meer niet.

En de aanpak van Zana zorgt verder voor een redelijk soepele sessie.
bas1 Ik vond het leuk om weer even contact met elkaar te hebben. Ik vond het moeilijker om zo te oefenen via zoom, omdat je geen ondersteuning van je mede koorgenoten hebt. En ik mis het persoonlijke contact.
tenor1 Leuk om Zana en een medetenor even te zien. Ook goed om vooral het ritme even te horen. Een half uur is wel erg kort. Het was voorbij voor je er erg in had. Het voldeed geheel aan de verwachting. Voorbereid door het enthousiaste verhaal van jou Herman.
bas2 Leuk is dat je elkaar weer ziet en weer even kan zingen. Ook de blokjes die Zana vooraf stuurt zijn handig. Zana doet erg haar best. Ik kende het systeem al.Heb het met onze kinderen al eens gedaan. Dat Zana ook zo het muziekblad kon laten zien, was nieuw voor mij
bas2 De eerste digitale repetitie vond ik nogal steriel, de stemmen waren zo blikkerig , ik miste de typische mannenkoor-sound en de sfeer van een normale repetitie.

Kennelijk na de gewenning vond ik de 2e keer al een stuk prettiger en je steekt er wel wat van op. En nogmaals mijn waardering voor het enthousiasme en de inzet van onze dirigent.
De digitale repetitie verliep zoals ik had ingeschat, met waardering voor mensen die zo'n digitaal programma uitdenken en voor de mensen van Orpheus die het voor Orpheus installeren/operationeel maken.
bas2 Ik vond het leuk om Zana weer eens te zien en enkele van mijn "bas"-genoten. Het is goed om weer eens te zingen, maar het is niet gezamenlijk; je doet het in je eentje. Ik merkte dat mijn stem nog niet ingezongen was. Daar is in dat half uur ook geen tijd voor. De volgende keer zing ik zelf tevoren in, eventueel met de oefeningen van Zana.

Zana is erg enthousiast en steekt er veel energie in. Ze wijst je op de moeilijkere passages en speelt ze voor.
Deze Zoom-repetitie is iets maar het is weinig vergeleken met een zangavond in De Oever. Als die weer open is kunnen we misschien in een grotere zaal weer met elkaar oefenen (op anderhalve-meter-afstand)
bas1 Wat ik leuk vindt aan deze repetities is het contact met zowel Zana als medezangers en de extra motivatie die ik hiervan krijgt om thuis te studeren op de delen die zijn doorgenomen. Wat ik wat minder vindt is het met open microfoon gezamenlijk inzingen omdat je dan een vertraging en stemvervorming krijgt tussen je eigen stem en die van de ander, waardoor dat bij mij in ieder geval moeizaam verloopt. Wat mij meevalt is het om de beurt zingen van een stukje. Niet omdat ze geweldig verloopt, maar het geeft wel een zekere voldoening als je hebt gedaan. Omdat ik al wat ervaring had met het op deze repeteren zijn verwachtingen uitgekomen. Het is natuurlijk geen vervanging van een normale repetitie, maar in ieder een stuk binding met het koor.

De Corona-crises raakt ons allen, privé en zakelijk. Maar ook in sociaal verband. Een van de doelen van een zangkoor is natuurlijk om mensen te helpen met het inrichten van hun privé-leven, om een steun te zijn in moeilijke situaties. En net die functie van ons koor wordt zo zwaar geraakt. In dát doel kunnen wij nu net niet iets aan de samenleving bieden. Dit geeft het bestuur, naast de normale besturing van ons koor, een extra taak: op welke manier kunnen wij onze leden van dienst zijn om hen een steun te bieden in deze moeilijke tijd.

Bovenstaand beeld geeft ons het gevoel dat deze zoom-sessies daadwerkelijk iets aan onze leden biedt. En, ja, over één ding zijn wij het echt wel eens: Kunnen we maar zo snel mogelijk weer lekker repeteren op de maandagavond! Maar dat kan nu eenmaal niet. Wel vinden wij het heerlijk dat dit initiatief van Zana in ieder geval de deelnemers het gevoel geeft dat volgens mij appelleert aan ons motto: "Zingende mensen zijn gelukkige mensen".

Herman Verberne [24-05-2020]
 

logo Nieuwsbrief 2020-03    (15-10-2020)
Verslag van de eerste repetitie in Corona-stijl
geen afbeelding bij column

Afgelopen maandag was het zover. Voor het eerst in vijfeneenhalve maand weer live repeteren. Een hele klus om dit voor elkaar te krijgen. Maar hoe ging het nu? In zijn algemeenheid is men blij weer bezig te zijn. Retrospect waren de zoom-sessies een soort van verenigingsgevoel, maar geen echt zingen. Fantastisch natuurlijk dat het onderzocht werd en men enthousiast deelnam, maar niemand wil er eigenlijk aan denken dat koorzingen voortaan in dat zoom-formaat beoefend moet worden. Live zingen is echt weer een vooruitgang.

Natuurlijk moet iedereen wennen aan de nieuwe situatie. Alle regels waar wij ons aan moeten houden. En, gelukkig, iedereen zich ook aan houdt. Met één opzegging, vier afberichten plus vijf mensen die het risico nog niet aangaan (wij staan helemaal achter het feit dat iedere zanger dat voor zichzelf mag uitmaken) begonnen we met een 2/3 bezetting. En stoelen netjes op 1.60 meter afstand volgens de opdracht van De Oever (wij zien in dat dat geen slecht voorstel was als je bedenkt dat we soms moeten wisselen tussen staan en zitten en iedereen dan voorover buigt).

Kortom, een zee van ruimte. Dat bevordert niet de onderlinge samenhang in zingen, dat mag duidelijk zijn. Er was ook een uiting van 'dat dit niets is'. Ook een gevoel dat geuit mag worden. Er werd wel gezongen. Waarbij Zana wat extra aandacht aan luisteren en 'zuivere accoorden maken' gaf, klaarblijkelijk in stijgende kwaliteit. Zana heeft vijf stukken onder handen genomen om ons in deze ruimte te testen. Daarbij kwam naar voren dat sommige melodie-lijnen wat onzuiver werden uitgevoerd. Dus heeft zij enkele speciale neurie-toon oefeningen uitgevoerd. Dat hielp en dat scherpt mogelijk ons gehoor ook. Aan het eind vertelde Zana dat vanaf haar plek duidelijk verbetering in de harmonie werd bereikt.

Meer informatie over live-repetities onder Corona-condities vind je  hier met verslagen van repetities onder Corona

Herman Verberne [02-09-2020]
 
Verslag van de tweede repetitie in Corona-stijl
geen afbeelding bij column

Was het vorige week nog ontzettend wennen aan de nieuwe situatie. Vanavond kon je merken aan de zangers dat gewenning al begint te komen. We hebben dezelfde nummers geoefend als vorige week. En gelijk was het beter geworden. Minder extra aanwijzingen van Zana. Zij meldde ook een verbetering in zuiverheid. Klaarblijkelijk stellen wij ons in op beter luisteren tijdens het zingen.

Het viel nu wel duidelijk op, door het verbeterde luisteren, dat we soms ongelijk zijn in de kortere noten. En dan vooral als zo'n kortere noot op de tweede helft van een tel valt (dus voorafgegaan door een noot met een punt). Zana heeft uitgelegd hoe zij dat aangeeft in de directie. Door middel van een handbeweging óp de tel (ter voorbereiding) om dan bij de opslag de korte noot te maken. Deze uitleg (ik geef het hier maar weer zoals ik het zag) werkte al voor het merendeel van de zangers.

Op deze repetitie is ook de nieuwe manier van koffiepauze en afrekenen geïntroduceerd. De zangers die een drankje nuttigen turven dat op een barlijst. Na afloop van de repetitie ligt die lijst op de bar en kan men aldaar afrekenen. De barmensen noteren betalingen dan op de lijst aan en het wordt zo duidelijk wie nog iets verschuldigd is. Bestuur neemt de lijst retour en zal de volgende week diegenen die iets vergeten zijn melden dat het vergeten is. Omdat Niek van der Ende vanavond afscheid kwam nemen, tracteerde hij op koek. Wij wensen hem veel succes met het vervolg van zijn zangcarrière.

Tot slot heeft het bestuur twee vrijwilligers gevraagd om volgende week om kwart over zeven mee te kijken naar de opbouw en opruimen van de zaal in Corona condities. Bart, Egbert, Herman (en vanavond ook Jan Z) hebben dit nieuwe werk voorbereid en twee avonden uitgevoerd om te zien hoe dit gaat. Wonderbaarlijk goed eigenlijk. Nu zijn dat dus bestuur+egbert. Om weer tot een roulatiesysteem te komen zijn dus 2 vrijwilligers gevonden. Door het meekijken volgende week en dan onder begeleiding in te roteren, kunnen ook zij straks dit truukje. Als zij ingewerkt zijn vragen wij weer 2 vrijwilligers. Zo loopt de ervaring op en kunnen wij over een paar weken een heus roulatiesysteem weer gebruiken. Dit werk is een klus voor 3 mensen onder duidelijke rolverdeling. Zoals gezegd onze ervaring is nu al goed te noemen. 

Meer informatie over live-repetities onder Corona-condities vind je  hier.

Herman Verberne [07-09-2020]
 

logo Nieuwsbrief 2020-03    (15-10-2020)
Repetitie opstellen in Corona-stijl
geen afbeelding bij column

Dit is zowel een anekdotisch verslag als een werkinstructie.

Inleiding
Als gevolg van de protocol-richtlijnen moeten de zangers verder uit elkaar plaatsnemen. De afspraken met De Oever stellen dat nog iets strenger, want zij vinden dat door staan en zitten iets meer ruimte nodig is. Eigenlijk wel een goed idee van hen. Maar hoe plaats je snel stoelen op een vaste plek. Klaarblijkelijk niet op het oog, als je moet voldoen aan (bijna wettelijke) regels. Op de vloer schrijven of plakkers plakken mag niet, of heeft geen zin omdat wegens corona de vloer meerdere keren per week wordt gedweild.

"Een sjabloon", bedacht ik mij ongeveer een week voor de eerste repetitie. Dus even een schets maken. Maandag 24 augustus was een voorbespreking met Bart en Egbert. Zij zagen deze oplossing wel zitten. Hans was zo vriendelijk om dit voor ons te maken. Op maandag 31 nog even de laatste dingen controleren. Om 19:00 uur zouden Bart, Egbert en ik dan de proef op de som nemen. Er zijn foto's gemaakt dus we hebben nu vastgelegd hoe de procedure verloopt. Afgelopen maandag redden we het in een half uur met ruimte. En toen zijn de eerste twee vrijwilligers gevraagd om te leren hoe dit moet en vervolgens een roulatie-syteem te gaan bedienen (we zijn dan al met 6 mensen). Hieronder een rapportage van het opstellen.

Het uitmeten in de praktijk
We worden opgesteld in de breedte van de samenstelling van zaal 1A/1B met de ramen achter de zangers. De opstelling is nog zoals begin 2020 voor het laatst aangepast, v.l.n.r. bas1, tenor2, tenor1 en bas2. We beginnen bij de bas1. De sjablonen nemen aan de rechterkant 160 cm, dus kan nu bij de baritons net niet een vierde sjabloon gebruikt worden. Dat lossen we op door de vierde man gewoon met voldoende ruimte naast het sjabloon op te stellen. Deze stemgroep meten we uit van achter (dus van de muur) naar voren. Voor de achterste rij geldt altijd 80cm, terwijl tussen twee rijen altijd 170cm moet zijn. Dit gaat heel snel met twee meetlatten die beide afstanden bevatten. U ziet in de afbeelding rechts hoe dat zich ontwikkelt. Behalve de stoel van Berry (rechtsachter bij baritons), kunnen alle stoelen simpelweg rechts van een witte L geplaatst worden. Zo simpel als wat. Na het plaatsen van een rij stoelen kan de voorliggende rij iets naar links t.o.v. de achterste rij uitgemeten worden, zo ziet u in de derde foto.

Na de baritons komen de tweede tenoren. Wij gaan daarbij de hoek om en meten de linksachter van tenor2 uit op voldoende afstand van de rechtsvoor van de baritons. Maken de achterrij weer op 80cm en meten dan de voorste rij uit iets naar rechts t.o.v. de achterste rij, dus ook deze groep van achter naar voren. Dit ziet u ontwikkelen in de afbeelding links. Leuk is om te zien hoe op de eerste foto de stapels stoelen ons hindert bij het verschuiven van de sjablonen. Die moet je nl. over de grond verschuiven en dat gaat lastiger als je een of twee stapels met stoelen moet omzeilen. De tweede repetitie ging dit beter en sneller. De vierde stoel van de achterste rij hebben we de tweede week niet meer opgesteld wegens het weggaan van Niek. En dus moest ik die afgelopen maandag dus snel bij-plaatsen toen hij binnenkwam om nog een halve repetitie mee te doen en ons te tracteren ten afscheid


logo Nieuwsbrief 2020-03    (15-10-2020)
geen afbeelding bij column

Naast de tweede tenoren volgen de eerste tenoren. Deze staan ongeveer op 'één lijn' i.p.v. 'de hoek om' en de voorste rij heeft de stoelen het dichtst tegen elkaar aan. Hier is het dus slim om die eerst uit te meten op 160cm afstand. De tenoren staan iets schuin in de U-opstelling dus de stoelen van de eerste tenoren spiegelen we van de tweede, dan ontstaat toch een lichte hoek (zoals te zien op de eerste foto). Gevolg is dat we de eerste tenoren, afwijkend, van voor naar achter uitmeten en dan iets naar rechts achter de eerste rij. Zo zijn alle afstanden gegarandeerd aan de norm en levert de rechtsachter van de tenoren een richtpunt voor de bassen. Ook is de zaal bij de eerste tenoren ook iets groter dan bij de tweede dus dat gaat allemaal met meer speelruimte. In de afbeelding rechts ziet u deze ontwikkeling. Daarna gaan we weer de hoek om.

De bassen zijn de grootste partij en hebben maar liefst vijf stoelen op de achterste rij. We meten hun linksachter af tegen de rechtsachter van de eerste tenoren. Ook deze partij weer van achter naar voren de voorste rij iets naar rechts t.o.v. achter. In de afbeelding links ziet u dit fraaie eindresultaat. Wat een geluk dat bij de bassen de zaal op zijn grootst is.

Nog even een standaard voor de dirigent precies tussen eerste en tweede tenoren. Met een tafel aan haar linkerhand. En, daarvóór de piano. Voor de mannen is een vaste stoel-toewijzing. Deze geven wij aan met fotocomposities per stemgroep voor telkens twee stemgroepen op een muziekstandaard in de hoeken van de opstelling. Elke repetitie is de startpositie: "ieder op zijn eigen stoel". Als dan bij aanvang mensen niet gearriveerd zijn, dan mag men herschikken zonder stoelen te verplaatsen voor een goede groepering van elke stemgroep. Het eindresultaat ziet u hier:


Plaatsen we nog een buffettafel naast de ingang van de zaal (niet op de afbeelding) en klaar. Een mooi voorbeeld van 'probleem Corona stoelafstand => idee => practische oplossing' en hoe dat door samenwerking tot iets schijnbaar eenvoudigs wordt. 

Meer informatie over live-repetities onder Corona-condities vind je  hier.

Herman Verberne [10-09-2020]
 
Verslag van de derde repetitie in Corona-stijl
geen afbeelding bij column

Alweer de derde “echte” repetitie na de Coronastop en ik ben nog steeds enorm blij dat ik weer op de maandagavond fysiek mag komen repeteren. En daar ben ik niet alleen in. Zo gaf Zana in deze repetitie weer duidelijk te kennen dat ook zij weer uitkeek naar de maandagavond. Hoewel Zoom interessant was en haar enorm verraste door het feit dat veel van de mannen die Solo moesten zingen dat zuiverder en beter deden dan verwacht, laat dit compliment even goed op je inwerken heren, haalde deze vorm van repeteren het niet bij de huidige fysieke repetitievorm. Ze had ons zo gemist tijdens de Coronastop. Zelf heb ik dat ook zeker zo ervaren. Voor mij zijn de fysieke repetities op de maandagavond meer dan een beetje de juiste noten laten horen en een nummertje te zingen.


logo Nieuwsbrief 2020-03    (15-10-2020)
geen afbeelding bij column Daar ben ik me dankzij de Coronastop wel bewust van geworden. De maandagavond is een moment waar ik met elk van jullie contact heb. Bewust contact door middel van het maken van een praatje voorafgaand aan de repetitie, in de pauze of achteraf op de parkeerplaats en onbewust emotioneel diepgaander contact tijdens het gezamenlijk zingen. Hoewel beide vormen van contact op een ander niveau werken, hebben ze hetzelfde als basis: “horen en gehoord” worden. Zana begrijpt dit als geen ander en heeft ook deze repetitie weer haar best gedaan om ons het effect hiervan te laten voelen. Deze keer door de zangers heel langzaam, legato te laten zingen en elke partij tijdens het zingen vooral te laten luisteren naar de andere partijen en de algehele klank. Dit leidde in het stuk “the sound of music” en ons slotlied “Das Hat Musik Getan” binnen het koor tot een significante verbetering van de klank en onderlinge samenhang. Voor mij persoonlijk is dit echter vooral een mooi neveneffect. De echte winst voor mij is het vergrote gevoel van contact dat ik deze repetitie met jullie allemaal tijdens het zingen ervaarde. En dat zorgde bij mij voor een hoop extra plezier, loskomende energie en positieve gevoelens.

Aangezien dit iets is wat ik jullie allemaal gun wil ik jullie dan ook uitdagen om voor jezelf na te gaan: “Wat heb jij gemist aan dit geweldige mannenkoor tijdens de Coronastop en wat doet het met jou dat dit nu wel weer kan? Heren, veel dank voor jullie aanwezigheid en grote bijdrage aan mijn geluksgevoel de afgelopen repetitie. Tot de volgende repetitie!

Hartelijke zangersgroet, Bart

Meer informatie over live-repetities onder Corona-condities vind je  hier.

Bart Koopman [15-09-2020]
 
Verslag van de vierde repetitie in Corona-stijl
geen afbeelding bij column

28 september '20 was opnieuw een bijzondere repetitieavond. De ventilatie in de beide zalen draaide op volle toeren (dat moet van Rutte!) en alle ramen stonden op de kiepstand. Dit moet, naar men beweert omdat een voorgeschreven aantal kubieke meters lucht per uur ververst dient te worden. Ook dit is ons opgedragen door het OMT (Outbreak Management Team). Immers, mochten coronavirussen zich onverhoopt in slagorde voor de openstaande toegangsdeur (met een éénrichtingspijl!) opstellen, dan worden deze linea recta door de heersende luchtstromen naar de diverse uitgangen gedirigeerd en zijn derhalve onschadelijk voor de aanwezige zangers, dirigent en pianist.

Vanwege de genoemde omstandigheden zaten de mannen van Orpheus er deze avond ‘verfrissend’ bij, zodanig zelfs dat her en der jassen van kapstokken werden geplukt en Zana zich tooide in een prachtige stola die haar het dirigeren gelukkig geenszins belemmerde. Zo ziet men lieden nog eens in een wat andere kledij. Ook Annemarie, die halverwege de repetitie ‘aanschoof’ was in het lang gekleed, zo bleef ook zij van top tot teen op temperatuur én coronavrij.

Overigens begon deze avond (nog thuis) met de vervroegde persconferentie van Mark en Hugo. Beide heren gedragen zich intussen zo familiair dat wij gerust hier hun voornamen durven neer te schrijven. Nieuwe maatregelen om het coronamonster onder de duim te krijgen én te houden werden ons met behulp van Irma Sluis gepresenteerd. “De maximale groepsgrote wordt teruggebracht naar 30 personen”, aldus de beide heren. Irma zal dit ongetwijfeld ook ‘gebaart’ hebben maar haar gebaren zeggen mij nog minder dan een streepjescode op een pak melk van de Zaanse Grootgrutter.

Nou, maximaal 30 personen, komt dat even goed uit! Met de repetities in deze coronatijd voldoen we met 28 stoelen, één verhoogde zetel voor Zana en een pianokruk voor Annemarie precies aan deze nieuwe regel. Herman hoeft dus geen nieuwe indeling te maken, noch nieuwe afstandslatten te zagen, dan wel de standaards met ons aller afbeelding te wijzigen, het valt dus wat dat betreft nog wel mee.

Voor de koorleden die zich in deze coronatijd niet voldoende veilig voelen en (begrijpelijk) de repetities liever nog niet bezoeken schets ik hier een paar zaken die afwijken van hetgeen we tot nu als ‘normaal’ veronderstelden. Naast het inmiddels bijna ‘nieuwe normaal’, zoals daar zijn: handen wassen, ontsmetten, verplichte looproutes, de beruchte anderhalve meter, alleen uit je 'eigen map' zingen en inmiddels ook mondkapjes, bleek Annemarie eigen schoonmaakspullen uit haar keukenkast geplukt te hebben. Alvorens de toetsen van de piano te beroeren werden deze aan grondige poestbeurt onderworpen waarbij het zwarte instrument regelmatig luidkeels protesteerde, tenminste voor mij ondefinieerbare klanken voortbracht alsof zij enigermate gemarteld werd. Annemarie een beetje kennende zal dit zeker niet zo bedoeld zijn, maar virusvrije toetsen dragen ook bij aan een gezonde zangomgeving. Aan het einde van de repetitie krijgen alle zetels een poetsbeurt en na het opruimen van de stoelen, tafels, koffiekopjes, de katheder en de piano zal het niemand hoeven te verzuchten: “Orpheus was here”.

Hoewel...  niets is natuurlijk minder waar en juist over het samen zingen had ik hier iets willen schrijven. Maar ja, de mij toebedeelde ruimte is hiermee al vol, dus laat ik dat maar over aan de volgende scribent...

Meer informatie over live-repetities onder Corona-condities vind je  hier.

Egbert Meppelink [02-10-2020]
 

logo Nieuwsbrief 2020-03    (15-10-2020)
Verslag van de vijfde repetitie in Corona-stijl
geen afbeelding bij column

Vanavond alweer de 5e repetitie in Coronatijd. We waren met 15 zangers plus Zana waardoor er voldoende ruimte was in de dubbele zaal die wij op dit moment tot onze beschikking hebben om te voldoen aan eisen die het RIVM er op dit moment aan stelt. In het begin was het nog wat onwennig om zover uit elkaar te zitten omdat (ik in ieder geval) het idee had dat je een beetje alleen aan het zingen was. Maar ondertussen heb ik de indruk dat dat steeds beter gaat.

Wel is het duidelijk merkbaar dat het steeds frisser wordt in de zaal. In de pauze is daar over gesproken en er is besloten dat volgende er volgende keer een andere opstelling zal komen. Hierdoor zullen de mannen niet meer bij de open ramen staan, maar aan de andere kant van de zaal. Of wij volgende week nog kunnen repeteren is uiteraard afhankelijk van de maatregelen die deze week nog genomen kunnen. In komende bestuursvergadering op 8 oktober zal daar uiteraard ook over gesproken worden.

Meer informatie over live-repetities onder Corona-condities vind je  hier.

Jan Zijlstra [06-10-2020]
 
Verslag van de zesde repetitie in Corona-stijl
geen afbeelding bij column

Deze keer mag ik mijn kort verhaaltje vertellen over de afgelopen repetitie. Ik realiseer me elke keer hoe belangrijk het voor me is om samen muziek te mogen maken. Samen opzoek te gaan naar iets dat je aanraakt of aanspreekt. Elk muziekstuk heeft zijn eigen mysterie. De ene maakt je blij en de andere kan je aan de bepaalde herinneringen brengen. Je kan je met behulp van de muziek laten bevrijden van de zorgen en angsten die op het moment overal heersen. Op maandagavond kan ik me weer verplaatsen in die tijd toen we met zijn allen konden zijn en dat het op dit moment veel bijzonder voor me voelt. Elke repetitie is een kans voor me om weer iets voor de ander te betekenen, om te doen waar ik goed in ben en om te genieten. Muziek maken is nooit een werk voor me geweest, het is mijn levenswijze. Ik ben heel erg dankbaar dat jullie als koor deze stap hebben genomen om weer met de live-repetities te beginnen!

Ik kan mij goed voorstellen dat het zingen op 1,5 meter afstand best ongewoon is. Je kan niet echt voelen dat je lekker met elkaar bezig bent, omdat je elkaar niet zo goed kan horen. Maar probeer het eens anders te bekijken. Het is de tijd waar je andere uitdagingen tegemoet gaat: je eigen stem te leren accepteren en waarderen.

Ik heb wel de mogelijkheid om jullie stemmen bij elkaar te horen en het gaat heel goed, beste mannen, ondanks alle veranderingen en aanpassingen! In deze moeilijke tijden bewonder ik dat jullie een heel goed team zijn gebleven met respect voor iedereen en een steun voor elkaar. Ik ben heel blij dat ik jullie dirigent mag zijn!

Met vriendelijke groeten, Zana

Meer informatie over live-repetities onder Corona-condities vind je  hier.

Zana Naidionova [13-10-2020]
 
Coronaoverzicht 13 juli 2020 - 13 oktober 2020
geen afbeelding bij column

Hier is een verwijzing naar gedragsafspraken voor Orpheus-bijeenkomsten.
Hier is een overzicht verslagen met verslagen van repetities onder Corona

Update 13 oktober
Gisteren de zesde repetitie gehouden. Een aantal zangers hebben afgemeld. Sommige daarvan omdat zij ofwel verkoudheidsverschijnselen hebben of omdat zij in contact zijn geweest met iemand die zeer binnenkort een corona-test gaat doen wegens verschijnselen. Het bestuur vindt het erg fijn dat alle aanwezigen op de repetties zich zo netjes aan de gedragscode houden. De enige risico's van deelname aan de repetities zijn 1) binnenkomst, 2) het vooraf bestellen en betalen van je pauzedrankje en 3) het vertrek. Dat zijn allemaal zaken die we in de openbare ruimte van De Oever doen en daar is uw eigen gedrag bepalend. Verder is er ons repetitielokaal, waar iedereen zich aan ons protocol houdt en daar is het groepsgedrag bepalend. Het bestuur bagetaliseerd de situatie niet. Repeteren houdt een zeker risico in en vraagt feitelijk aan alle leden om voor zichzelf te bepalen of hij wil deelnemen of niet. Bart heeft cijfers voorgelezen van RIVM inzake besmetingscontacten per doelgroep. Daaruit blijkt dat zangkoren in zijn algemeenheid erg laag scoren op die lijst.

Voor de thuisblijvers zijn wij bezig om met een kleine investering te komen tot een betere opname-geluidskwaliteit op koorniveau. Doel is om van een repetitie hoogwaardiger opnames te maken, die we digitaal kunnen delen met zangers. De camera op de dirigent en de microfoons op het koor. Voordat wij de kosten maken doen wij eerst een test (waarbij de kosten worden geretourneerd bij ontevreden resultaat). Wij zijn nog wel afhankelijk wat morgen de minister president gaat aankondingen qua strengere maatregelen in relatie tot de mogelijkheden van De Oever. Zodra wij meer weten, hoort u meer.


logo Nieuwsbrief 2020-03    (15-10-2020)
geen afbeelding bij column

Omdat vorige week enkele klachten waren over de temperatuur, hebben we vandaag enkele aanpassingen gedaan. Zo is de opstelling 180 graden gedraaid, waardoor de zangers niet meer met hun rugnaar de (open) ramen ztten. Teens hebben wij de kachels aangedaan en de twee middelste ramen nu dicht gedaan. Dit zal de temperatuur een weinig positief kunnen beínvloeden. Het verslag is deze week van Zana.

Update 9 oktober
Na de berichten over het koor in Leiden moeten wij ons realiseren hoe die berichten ons kunnen beïnvloeden. Sensatiezucht kleurt dit soort media meldingen. Vooral als je ziet hoe iedereen daarbovenop duikt. Ja we hebben er over nagedacht. Het bericht vertelt weinig over feitelijke besmetting in dit geval waarbij een aantal mensen van hetzelfde koor positief getest worden. Eerste conclusie is dan al snel: "Het komt door het zingen". Maar dat is niet zeker. Als je het bericht naleest, dan zie je dat daar niet op in wordt gegaan. In het bestuur wordt dan onmiddellijk een discussie gestart via de app. Voors en tegens worden besproken.

Een voorzichtig "Tegenover dit ene geval staan duizenden repetities zonder zang-besmetting" doet ons besluiten om dit aan de aanwezige leden voor te houden op de vijfde reptitie. Unaniem is men gisteravond tot de conclusie gekomen dat a) de opstelling en het gedrag van de mannen geen onmiddellijke zorgen baren en b) men graag blijft komen zolang het niet verboden wordt.
Bart heeft nog even het bewustzijn van de mannen gericht op het feit dat wij het risico niet wegwuiven, doch dat eenieder voor zichzelf het risico dient te beoordelen. De situatie in Staphorst afgelopen zondag doet ons vermoeden dat strengere maatregelen wel eens de gevolgen kunnen zijn van (groepen) mensen die zich niet aan de afspraken houden. Dat is nooit fijn voor al die anderen die wel de regels navolgen.

In de mail van Egbert van vorige week werd onze nieuwe gewoonte gemeld om verslagjes van de Corona-repetities te maken en dat de leden hiervoor gevraagd zouden worden. De aanwezige zangers werden dus gevraagd wie een verslagje wilde maken. Dit keer bood Jan Zijlstra zich aan en zijn verslag is toegevoegd aan het overzicht hierboven.

Update 29 september
Op 21 september werd de uitgestelde algemene ledenvergadering gehouden. In Corona opstelling wel te verstaan. De voorzitter deed mee via digitaal-kanaal. Zijn zelfgekozen quarantaine had hij genomen omdat er een kleine kans bestond dat hij besmettelijk was. Hij had iemand ontmoet die iemand had ontmoet die in contact was geweest met iemand bij wie de Corona-test positief was uitgekomen. Hij meldde: "Als wij aan onze leden vragen om toch vooral ons protocol voor het repeteren na te leven, dan zal het niet gebeuren dat ik een Orpheus-genoot zal infecteren."

De vierde repetitie onder Corona repetities is geweest. Dit keer heeft Egbert Meppelink een verslag toegevoegd aan het overzicht hierboven. De thuisblijvers kunnen zo op de hoogte blijven van de ervaringen van dit nieuwe repeteren.

Update 15 september
De derde repetitie onder Corona repetities is geweest. Dit keer heeft Bart Koopman een verslag toegevoegd aan het overzicht hierboven.

En ook het voorbereiden van het repetitielokaal is nu totaal anders geworden. 160cm tussen de stoelen van een rij en 170cm tussen de rijen. Nieuwsgierig hoe dat in zijn werk gaat? Kijk in de verslagen over Corona repetities.

Update 8 september
De tweede repetitie onder Corona repetities is geweest. Het wennen is begonnen. Een verslag is toegevoegd aan het overzicht hierboven.

Tevens staat deze week in het teken van de ALV. Ons financieel jaarverslag moest op kleine punten worden bijgesteld. Dat moet nog naar de kascommissie en naar de subsidieaanvraag. Ook moeten, ter voorbereiding, alle stukken worden nagelopen op actuele zaken als gevolg van het uitstel. En aanstaande maandag moet dit naar de leden. Het verlies van Wilco laat zich nu voelen: de twee vacatures in het bestuur staan dus nog allebei open.

Update 1 september
De eerste repetitie onder Corona repetities is geweest. Bart, Egbert en Herman hebben de zaal voorbereid en opgeruimd. ook hebben zij de deelnemers begeleid bij aankomst en vertrek. Er is een verslag gemaakt met een indruk van deze repetitie. Een overzicht van verslagen hierboven.


logo Nieuwsbrief 2020-03    (15-10-2020)
geen afbeelding bij column

Update 27 augustus
Voorbereidingen voor de eerste repetitie zijn in afrondende fase. De heren Bart, Herman V en Egbert zullen de eerste repetitie alles voorbereiden in de zaal. Zij gaan dan testen hoe alles wat we bedacht hebben ook te realiseren valt. Ook zullen zij drieën die avond een strategische plek innemen om eenieder te begeleiden. Een bij de hoofdingang om mensen te weg naar de zaal te wijzen en te controleren of afstand wordt gerespecteerd (tip: maakt u geen gebruik van de garderobe, maar neem uw jas mee de zaal in en hang hem over uw stoel (even voor de eerste keer). Een bij de ingang naar zaal 1A/1B. Daar wordt de gezondheidscheck dan uitgevoerd en een in de zaal om mensen te helpen de juiste plek te vinden. Er is een vaste zitplaats voor iedereen en er zijn overzichten met pasfoto's waar u dat kunt aflezen.

Afgelopen maandag hebben Bart, Egbert en Herman alles nog doorgesproken. Dinsdag volgde afstemming met Zana. Zij zal ook de te zingen nummers via Egbert verspreiden. Vandaag heb ik nog kortgesloten met De Oever. Voor hen is het ook nog steeds een go. Niemand weet natuurlijk hoe dit allemaal in zijn werk gaat in de praktijk. Iedereen die ik gesproken heb de afgelopen twee weken is enthousiast en heeft er zin in. Een paar zangers hebben aangegeven wat voorzichtiger te zijn. Dit is natuurlijk vanzelfsprekend een goede keuze voor hen. Komt u niet te laat, maar vooral ook niet te vroeg. Heb geduld want iedereen wil uitleg en begrijpen hoe e.e.a. in zijn werk gaat. Wij zullen deze eerste repetitie dus aandacht besteden aan dit fenomeen en hoe het uitpakt.

En, omdat het allemaal onwennig is zal de repetitie ook er vooral een zijn van 'We mogen weer zingen, hoe fijn is dit'. Als iedereen gewoon doet wat we moeten doen en onze geduld bewaren, dan zal het wel loslopen allemaal. Volgens ons gaan we weer ervaren dat ons motto nog steeds opgeld doet: "Zingende mensen zijn gelukkige mensen".

Update 12 augustus
Wij hebben goedkeuring gekregen van wijkcentrum De Oever op onze procedures rond hervatten van repetities. En wij starten dus op 31 augustus. Deze informatie is verwerkt in de krant "Gedragscode Orpheus inzake bijeenkomsten Corona" en die informatie is verspreid onder de deelnemers via mail.

Update 20 juli
De speciale krant "Gedragscode Orpheus inzake bijeenkomsten Corona" is in voorbereidende fase. Volgende week gaat deze ter beoordeling naar De Oever. De actuele stand van deze krant kunt u bijhouden via bovenstaande link voor het overzicht.

Update 16 juli
Tijdens de bestuursvergadering van vanavond zijn we het eens geworden over een aanpak om per 31 augustus weer volledig te kunnen repeteren. Het voorstel moet natuurlijk nog wel door Wijkcentrum De Oever worden goedgekeurd. Maar, als we geen tegenslagen krijgen, dan zien wij elkaar allemaal weer live op 31 augustus.

Herman Verberne [13-10-2020]
 
jubileumvermeldingen en beëindigingen lidmaatschap
geen afbeelding bij column
opzeggingennaamlidmaatschap
31-08-2020Niek van der Ende01-03-2011..31-08-2020
bestuur [14-10-2020]
 
Zangstop
geen afbeelding bij column

Net op het moment dat we blij en energiek ons storten op de live repetities en op het moment dat het bestuur onderzoek gaat doen naar betere geluidsopnames voor de thuisblijvende zangers, kwam de persconferentie van afgelopen dinsdag. Die persconferentie hield nog geen probleem in. Hij werd gevolgd door de "Noodverordening van veiligheidsrisico Noord-Holland Noord" van 14-10-2020. Daarin is ook nog een uitzondering voor zangkoren vermeld. Maar De Oever heeft een koor van 15 wat jongere mensen, die voor de helft Corona heeft opgepikt. Naar verluid op de neiging dicht bij elkaar te gaan zitten, vooral na het koor. Dit alles heeft bij de wijkcentra "hier en daar de koren op hold hebben gezet en er wordt verwacht dat de VZO (alle voorzitters) hierin gaan volgen".

Dit alles leidt tot een zangstop voor vier weken in De Oever en vermoedelijk andere locaties in Alkmaar. Als ik dit schrijf ontvang ik allemaal berichten van kennissen in de zangwereld met: "Weten jullie al van de zangstop?". Vandaag hebben we een hevige mailwisseling gehad met De Oever (in goede tonen) en de situatie is gewoon heel vervelend en onvermijdelijk. Daar komt nog bij dat de minister het dinsdag had over: "Beste burgers, laten we nu niet de grenzen van de regels opzoeken, maar met zijn allen dit virus weer te lijf gaan". Daarna nog een telefonisch overleg met Zana.


logo Nieuwsbrief 2020-03    (15-10-2020)
geen afbeelding bij column

Aan mij de plicht om aan u allen mee te delen dat het bestuur unaniem heeft besloten om inderdaad voor vier weken het live repeteren op te schorten. Laten we inderdaad niet de grenzen van de regels op gaan zoeken. Wij zullen bovenop de situatie blijven zitten om de mogelijkheid te blijven zoeken/zien om het repeteren weer op te pakken. Echter, niet vanuit een protesthouding maar vanuit een samenwerking. Dat lijkt ons echt het beste.

Zana gaat zich beraden of en op welke manier zoom weer kan worden opgepakt. Het is kort dag, dus voor aanstaande maandag is nog onzeker: "Vertel maar vast aan de mannen dat ik uiterlijk zondagavond laat weten of de ZOOM sessie maandag door gaat". Vermoedelijk via Egbert als facilitator. Ook Berry liet een positief nieuws horen: "Dick Zijlstra heeft zeven oudere werken die we momenteel zingen in Musescore opgezet. De komende week zal ik die redigeren en dan komen ook die beschikbaar".

Op een persoonlijk vlak wil ik hier even eerlijk zijn. Ik ben behoorlijk teleurgesteld dat wij, na alle energie die we er met zijn allen het afgelopen half jaar in hebben gestopt, weer zo afgeremd worden. Cultuur en amateur-cultuur krijgt zo de ene klap na de andere te verwerken. Het lijkt ook niet eerlijk dat, daar waar koren iets bijdragen aan de samenleving in de vorm van hulp en ondersteuning, wij nu net niet iets kunnen bieden nu Nederland daar zo'n enorme behoefte aan heeft. De afgelopen maanden hebben laten zien dat de mannen van Orpheus niet bij de pakken neerzitten. En dat wil ik er in houden. Op naar de volgende repetitie.

Herman Verberne [15-10-2020]
 
* * *
Komende activiteiten
Agenda Bron: bestuurLaatst bijgewerkt: 15-10-2020
Ma 19-10-202020:00-22:00Wijkcentrum De OeverZangstop n.a.v. de verscherping van de maatregelen rond Corona; lees het artikel verbonden aan deze datum.
* * *

Levend blijven in een steeds veranderende samenleving
Eerste Nieuwsbrief van seizoen 2020/2021. De zomervakantie gaf ons veel werk om het nieuwe seizoen weer in live repetities te gaan starten. Veel lezen, veel afspraken maken en een gedragscode voor Corona om te beginnen. Daarna de repetities zelf inrichten. En met het gevoel dat we weer echt kunnen zingen, zelfs al is het niet wat het was. Daarnaast dan met hoge spoed nog een algemene ledenvergadering inhalen.

En het houdt ons bezig. Zangers die tijdelijk het risico niet willen nemen. Dat is hun goed recht en wij nemen hen dat niet kwalijk. Iedereen moet deze tijd zijn keuzes maken en dat is al moeilijk genoeg. Dus bij een lager aantal zangers en verspreid in een grotere zaal. Ook dat beïnvloed de kwaliteit van repeteren. Continu meegaan met de mogelijkheden die we hebben. Onze dirigent denkt op alle fronten mee en het blijft maar aanpassen. En, net nu wij al onze pijlen gaan richten op het faciliteren van de afwezige zangers d.m.v. digitale deelname, volgt er een zangstop in Alkmaar. Teleurstellend en onvermijdelijk in deze tijd.
Het Bestuur van Orpheus [15-10-2020]
* * *

Colofon
De Orpheus nieuwsbrief is een uitgave van mannenkoor Orpheus, het oudste mannenkoor van Alkmaar.
Mannenkoor Orpheus, is een koor voor alle gezindten. Ons motto is zingende mensen zijn gelukkige mensen.

Al onze publicaties zijn openbaar en te vinden op: www.handig4u.nl/orpheus
* * *