logo Nieuwsbrief 2021-01    (22-02-2021)
Inhoud Pagina
Nieuws, nieuwtjes en mededelingen 1    
    Een speciale editie van de Nieuwsbrief     Herman Verberne 1    
    Peter Slenters 50 jaar lid van mannenkoor Orpheus - een mijlpaal     bestuur 1    
    Herinneringen uit Peter's stemgroep     Egbert Meppelink 4    
    In memoriam: oud-lid Jan de Vries 1     bestuur 4    
    Leven geeft hoop     bestuur 5    
    Interview met: Peter Slenters (een Gouden Lidmaatschap)     Nico Abbink 6    
    Coronaoverzicht 1 december 2020 - 17 februari 2021     Herman Verberne 7    
    jubileumvermeldingen en beëindigingen lidmaatschap     bestuur 8    
    7e lustrum Wim Jonkers     Herman Verberne 8    
Komende activiteiten 8    
Colofon 8    
* * *
Nieuws, nieuwtjes en mededelingen
Een speciale editie van de Nieuwsbrief
  Het zal u niet ontgaan. In deze nieuwsbrief is er veel aandacht voor één opmerkelijk feit: Peter Slenters is vijftig jaar lid van mannenkoor Orpheus. Dit heeft twee redenen. Ten eerste kan niemand zich meer herinneren dat dit ooit eerder heeft plaatsgevonden. Daarnaast maakt de lockdown en avondklok het ons niet mogelijk om een echt feestje te organiseren.

Het enige dat wij nu konden doen was het zeer feestelijk aan te pakken in onze periodiek. En dus laten wij veel mensen aan het woord, waaronder Peter zelf natuurlijk. Feestelijkheden, consumpties en een cadeau moeten wij noodgedwongen 'even in de koelkast zetten'.
Herman Verberne [22-02-2021]
Peter Slenters 50 jaar lid van mannenkoor Orpheus - een mijlpaal
geen afbeelding bij column

Op 18 januari 1971 werd Peter Slenters op 29 jarige leeftijd lid van mannenkoor Orpheus. Dus is Peter al 50 jaar onafgebroken zanger bij Orpheus geweest.  Dat is een enorme prestatie. En relatief opmerkelijk, aangezien de leeftijd van Orpheus dit jaar in juni 115 wordt.

In mijn herinnering is het sinds april 1986 niet voorgekomen dat iemand 50 jaar lid was. Ja er waren behoorlijk wat zangers lang 'in dienst'. Er zijn ook nog herinneringen aan 25, 30, 35 en zelfs 40 jaar en 45 jaar. Maar 50 jaar dus niet. Veel namen komen boven bij de Methusala van ons koor: Fok Keijsper (vader van Jan), Bram Michielen. Of wat te denken van 'ome Frans', die zelf verhalen had uit de jaren 70. Maar hij had een langdurige onderbreking van zijn lidmaatschap.

Vijftig jaren in relativiteit gezien
Laten we eens kijken naar de statistieken over de periode van 13-06-2002 tot nu 06-02-2021. Er valt misschien iets af te leiden op de datum 18-01-2021 en van de zichtbare trends:

De dag dat Peter 50 jaar zanger werd viel dit jaar op een maandag, uit onze dag-statistieken

Op 18-01-2021 

  • waren er 29 zangers en is Peter 2e tenor, dus hij is één van een groep van zeven,
  • was de gemiddelde leeftijd 72 en Peter was 79
  • was de gemiddelde orpheusjaren 17 en die van Peter was dus 50

logo Nieuwsbrief 2021-01    (22-02-2021)
geen afbeelding bij column

__

 • En gezien over alle zangers die lid waren over de gehele periode twee inzichten:
  “Hoe lang is/was men lid?” (de top 10)
  en ”Hoe jong werd men lid?” (de top 10).
  NB: De grijze rijen zijn mensen die niet meer aan Orpheus zijn verbonden.

Bronnen:
Orpheus heeft sinds 13 juni 2002 de ledenadministratie geïntegreerd met de internet-site, dus sindsdien is onze geschiedenis behoorlijk goed bereikbaar. Vóór deze centrale database werden periodiek ledenlijsten uitgeprint via een computer van een zanger. Dit ging dan op basis van handgeschreven notities van nieuwe leden en stoppende leden. En dáárvoor ging echt alles op papier. Achterhalen hoe personen aan Orpheus gebonden waren voor 2002 is een moeilijke klus, vooral omdat eind jaren negentig alle secretariaatspapieren van Orpheus naar het regionale archief zijn overgegaan.

Vijftig jaren als observatie
Dan de persoon Peter. Als je nadenkt wat hij allemaal in die 50 jaar mee heeft gemaakt. Even uit mijn herinneringen van 34 jaar Orpheus:

 • Niet echt nadrukkelijk aanwezig, maar als hij wat zegt, dan snijdt het hout. Een zeer goede zanger, (bijna) altijd aanwezig op de repetities en concerten, zeer stemvast. Als Orpheus weer eens een nummer uit de kast haalt, dan maakt Peter de eerste repetitie hoegenaamd geen fouten (hoe lang Orpheus het nummer ook niet gezongen heeft). Altijd oplettend naar de aanwijzingen van dirigent.
 • Ook bij andere activiteiten was hij bijna altijd aanwezig. Gezelligheid stond daarbij voorop.
 • Peter is 30 jaar bibliothecaris geweest. Dat was bij zijn aanvang nog een bestuursfunctie, dus Peter heeft iets korter ook in het bestuur gezeten. Sterker nog, toen Peter uit het bestuur wilde stappen na ongeveer 25 jaar en hij best wel bibliothecaris wilde blijven, moest een andere functieverdeling in het bestuur worden aangenomen. In het bestuur deed Peter enthousiast en actief mee. Altijd bereid om ook dingen te doen in voorbereiding voor concert of bij het organiseren van een andere activiteit.

logo Nieuwsbrief 2021-01    (22-02-2021)
geen afbeelding bij column

_ _

 • Het leeuwendeel van Peters Bibliotecaris-functie speelde in de vorige eeuw. Bibliothecaris, dat wil bij Orpheus zeggen: ‘de beheerder van de bladmuziek der vereniging’. En dat was toen heel anders dan nu.
  Orpheus bestaat al jaren en tradities veranderen niet snel. De bladmuziek is nl;. eigendom van de vereniging. Dus traditioneel is de bibliotheek in hetzelfde gebouw als waar de mannen repeteren. Inmiddels is de hoeveelheid bladmuziek op locatie verminderd. Nu wordt alleen nog het deel dat potentieel (opnieuw) in repertoir wordt genomen en de rest is elders gearchiveerd. Bladmuziek verliet ook nooit het gebouw dus elke maandagavond werden er door de bibliothecaris evenzoveel dunne zwarte zangmappen voorzien van de stukken die die avond gerepeteerd zouden worden.

  Dat deed Peter dus. Elke maandagavond voor de repetitie zo'n 45-50 (later zelfs 63; hoogtepunt van 1988) zangmappen bijgewerkt: nieuwe muziek er in en oude eruit en weer terug in de bibliotheek. En elke zangstem had zijn eigen soort bladmuziek want alle bladmuziek was of per stem of per twee stemmen.
  Later werd besloten dat alle mannen een eigen zangmap moesten hebben. Dat gaf weer een andere dynamiek. Incidenteel uitdelen van muziek aan zangers die dan zelf hun map moesten vullen. En, als de mappen te dik werden, werd een selectie door de dirigent gemaakt van muziek die voorlopig niet uitgevoerd zou worden. Iedereen leverde in en dan moest er op een zaterdagmiddag eventjes 15-25 muziekstukken van ca. 50 leden worden uitgesorteerd en in bibliotheek worden opgeborgen. Gewoon in het repetitielokaal met een aantal tafels.

  Vaak kwamen dan een stuk of vijf mannen helpen o.l.v. de bibliothecaris. Gezellig met wat koffie en een koek. Was altijd leuk. Zelfs na het neerleggen van zijn bibliotheekfunctie was op dit soort dagen Peter ook weer van de partij (maar dan liet hij de leiding over aan de zittende bibliothecaris, gewoon even de handjes laten wapperen).
 • En nog meer. Elke eerste maandag van de maand kwam Peter in de pauze langs met een mansbakje (het koperen bakje waarmee orgeldraaiers rammelen op de maat van de muziek voor hun inkomsten). Dat bakje was voor de vrijwillige bijdragen voor de lief- en leed-pot. Toneel opbouwen, collecteren voor het Anjerfonds.
  En, nog een levendig beeld in mijn hoofd: Achterin de bus uit Darmstadt met zijn vieren klaverjassen.

  En soms was het lachen met kiespijn: We moesten allemaal met de bus naar een evenement. Instappen bij de Vondelschool, dat was toen ons repetitielokaal. Op de afgesproken tijd was iedereen er, behalve Peter. Een misvertandje. Gelijk Gerard Beemsterboer die tegen de chauffeur zei: "Joh, geen nood, Peter woont hier om de hoek in oud-Overdie." Dus de bus rechts af, zei Gerard: "Als je hier nu even linksaf gaat, daar woont Peter." Enfin, de chauffeur ging links. Een boom. Een paar keer steken en de bus stond vast tussen twee bomen, iets van 20 cm ruimte voor en achter de bus. Gerard stapte uit en ging Peter halen. De chauffeur steekte nog een 20 tal keer en was weer vrij. Wij blij met zo'n goede chauffeur .. en nog op tijd aangekomen ook.

  Peter is actief, behulpzaam, goedlachs en een ervaren zanger. En altijd ook gezellig meedoen, aan bijna alles.

Normaliter pakt het bestuur wat ruimer uit bij een behoorlijk jubileum. Met een gezellig samenzijn, iets te eten en drinken en een cadeau. De Corona-situatie stuurt ons echter een andere kant op. Dus heeft het bestuur de tijd genomen om toch een goede presentatie van dit uitzonderlijke jubileum te maken, in schrift met wat beelden. Alle nieuwsartikelen van dit jubileum komen ook in één nieuwsbrief uit. Dat feestje komt dan later nog.

Herman Verberne i.o.m. het bestuur

bestuur [20-02-2021]
 

logo Nieuwsbrief 2021-01    (22-02-2021)
Herinneringen uit Peter's stemgroep
geen afbeelding bij column

Bijgaande foto dateert van juni 2015, de toenmalige groep tweede tenoren met Zana en Annemarie. De plaats van Peter op deze foto symboliseert zijn plaats bij de tweede tenoren, namelijk centraal in het midden. Omdat de groep tweede tenoren nu kleiner is dan toen ik in 2006 aantrad kwam ik, logischerwijs, in de loop van de jaren steeds dichter in de buurt van Peter te staan. De laatste jaren zelfs vaak zij aan zij en dat was mij zeer aangenaam. Soms werd Peter door Zana op de achterste rij gezet zodat zijn stem voor de andere tweede tenoren als extra steun kon dienen. Ik kan me herinneren dat we als stemgroep, voorafgaand aan de normale repetitie, oefenden voor een kerstconcert. Peter miste ook dan bijna nooit en een enkele keer dat hij wat aan de late kant was verzuchtte Zana bij zijn binnenkomst: "Gelukkig dat je er bent Peter, ik kan je niet missen!". Dit symboliseert zijn vaste waarde voor Orpheus en in het bijzonder voor de  tweede tenoren.

Ook in de huidige ZOOM sessies is Peter op maandagavond nagenoeg altijd present en doet ook hier van harte aan mee. Onlangs misten we zijn gezicht, met zijn stem was hij wel aanwezig en hij 'zag en hoorde' ons allemaal wel. We hebben het probleem tijdens de sessie helaas niet op kunnen lossen, maar afgesproken om de andere dag gezamenlijk naar het euvel te gaan zoeken. Op die dag ging voor tienen al de telefoon, Peter aan de lijn; "Het is klaar hoor, ik was vergeten het schuifje voor de camera 'open' te schuiven!" Ja kijk, al die moderne fratsen, daar moet je toch ook maar mooi aan wennen en mee leren omgaan. Ook hierin doet Peter zijn uiterste best.

Gedachten van:

 • Gerrit Koopman liet weten: "Mijn ervaring met Peter is dat ik altijd blij ben dat ik kan vertrouwen op zijn nummerkennis. Hij zingt steevast de juiste melodie op de juiste toonhoogte en zo kan ik altijd weer inspringen."
 • Wim Jonkers: "Ik kan me nog een beetje herinneren, dat ik het rond 2010 het met hem gehad over het gebruik van een computer. Hij was een totale digi-beet. Ik heb het met hem erover gehad om zich in deze materie te verdiepen via Seniorweb. Daarna heb ik er met hem niet meer over gehad. Ik ben dus erg benieuwd hoe hij de mails van Orpheus leest. En verder is hij een aantal jaren geleden van ik dacht de Dathenusstraat naar de Druckerstraat. En dat op zijn leeftijd."
Egbert Meppelink [22-02-2021]
 
In memoriam: oud-lid Jan de Vries 1
geen afbeelding bij column

Vandaag bereikte ons het bericht dat op 26-01-2021 overleden is Jan de Vries uit Heerhugowaard (bij ons wegens de dubbele naam bekend als Jan de Vries 1).

Jan was eerste tenor bij Orpheus van 17-04-1989 tot 01-06-2014. Hij was even ruim 15 jaar lid bij ons koor. Een gezellige man die actief meezong en ook stemvast was. Hij heeft ook eens als commissielid een Orpheus-uitje georganiseerd. Hiernaast ziet u hem in actie voor de kijker rechtsachter Karin Bloemen (in het midden van de foto) bij ons jubileumconcert 2006 in De Vest. Ook was Jan instrumenteel in het lenen van enkele mannen omdat de operettevereniging Victoria uit Heerhugowaard extra mannen nodig had voor een driestemmig soldatenkoor. Dit heeft geleid tot veel hilariteit en lol en goede zang. Een van onze leden is toen ook enkele jaren lid gebleven.

Daarnaast kennen wij ook zijn geïnteresseerdheid in de geschiedenis van zijn dorp, zijn bemoeienissen met "Historische Vereniging Heerhugowaard" en het "Poldermuseum" en activiteiten voor de Katholieke kerk van 't Kruis en de Zonnebloem. Wij wensen zijn familie veel sterkte met het overlijden en er zal daartoe een condoleancekaart namens Orpheus worden gestuurd.

bestuur [28-01-2021]
 

logo Nieuwsbrief 2021-01    (22-02-2021)
Leven geeft hoop
geen afbeelding bij column

U kent allemaal wel de uitdrukking "hoop doet leven". In deze Corona-tijd is er toch al het ene nare bericht na het andere. Nu dan toch tussendoor nog even een vrolijke 'noot' voor een gemiddeld wat ouder mannenkoor.

Het bestuur van Orpheus vond zich de afgelopen maand voor een situatie geplaatst waar onze ervaring te kort schoot. Als je de geschiedenis van het koor bestudeert, dan kom je al gauw tot de conclusie dat het gemiddelde 'nieuwe lid' een man is van drie typen: een man met gezin net uit de kleine kinderen of een verstokte vrijgezel of een vrijgezel die zo laat aan een relatie begint dat kinderen zowat volwassen (maar op zijn minst als pubers) hun intrede doen. Dan valt er een duidelijk leemte op: In een mannenkoor is weinig ervaring met.. baby's. Niet dat bij de mannen geen ervaring is, maar bij het reilen en zeilen van zo'n vereniging is het niet echt een thema.

Onze twee jongste leden, broers, zijn nu kort na elkaar in december en januari vader geworden. Natuurlijk proficiat voor hen, hun dames en hun kinderen. Maar dan moet er ook een passend cadeautje komen. Stelt u voor een mannenkoor met een gemiddelde leeftijd van 71 (per 1 jan 2021). En dan in volledige lock-down met alle leuke winkels dicht. Verzin maar eens wat. Welnu dat is gebeurd. En de twee babytjes hebben hun cadeautje ontvangen.

Bart Koopman
pasfoto,_klik_voor_originele_afmetingReactie:
Namens Riff willen we de leden en het bestuur van Orpheus hartelijk bedanken voor het mooie prentenboek. Riff, nu ruim twee maanden oud, is inmiddels begonnen met het leggen van de basis voor taal. Dit betekent dat we naast het veel tegen hem praten en het zingen van Orpheus repetoire, nu ook regelmatig aan hem voorlezen. Het echt begrijpen van het verhaal doet hij nog niet, maar luisteren kan hij (nu nog) als de beste.

 

Gerrit Koopman
pasfoto,_klik_voor_originele_afmetingReactie:
Bij deze een impressie van de ontvangst van het boek. Namens ons bedankt!

 In het afgelopen jaar

Orpheus heeft enkele opzeggingen gehad. Ieder om een logische en goede reden. Wij hebben ook twee zangers verloren door een plotseling heengaan. Er is wat ziek en zeer en de één ernstiger dan de ander. Een aantal mannen is voorzichtig om het grote besmettingsgevaar. Wij zijn allemaal niet blij zijn met het gemis van echt samen zingen. Natuurlijk dit zijn allemaal redenen om in een sombere stemming te geraken.

Zet daar eens tegenover al die positieve berichten: creativiteit om zo veel mogelijk te kunnen doen, mannen die elkaar gaan helpen, bellen of bezoeken, toch elke maandagavond een samenkomst met leuke energie (ongeacht de beperktheid). Dat geeft allemaal levendigheid, je voelt je leven in de vereniging. En daarbovenop die jonge leden met hun nieuwe leven. Er is maar een conclusie: "Leven geeft hoop". U kunt door op de foto's te klikken de foto in het originele formaat zien. En vervolgens met [alt][links] weer terug naar het nieuwsartikel [ red:].

bestuur [12-02-2021]
 

logo Nieuwsbrief 2021-01    (22-02-2021)
Interview met: Peter Slenters (een Gouden Lidmaatschap)
geen afbeelding bij column

Peter Slenters zingt sinds bij Orpheus 18-01-1971, eerst bij de 1e tenoren, later bij de 2e tenoren.

Een gouden lidmaatschap, 50 jaren, ruim 2000 onafgebroken koorrepetities meegezongen. Een mijlpaal dat, voor zover na te gaan, nooit eerder door een koorlid bij Orpheus is bereikt. In het interview van ruim 15 jaar geleden heeft Peter al het een en ander verteld over zichzelf en de ervaringen bij Orpheus.

Dit interview laat zien wat de bescheiden opstellende Peter zoal gedaan en beleefd heeft als zanger, bibliothecaris, bestuurslid en man in de organisatie. Hieronder kunt u meer lezen over de ervaringen van de jubilaris.

 1. Jij hebt een goede stem, en bent een steun voor de zanggroep waarin je zingt. Ook omdat de ingestudeerde nummers, oud of nieuw, er bij jou meestal goed ingebakken zitten.
  Ging dat vanzelf? Hoe bereik je zoiets? Welke adviezen heb jij voor een startende zanger?
  Nee vanzelf gaat dat niet. Aandacht en opletten. De eerste noot moet goed zijn, de rest gaat dan vanzelf. Mijn advies is, intensief bezig zijn met de te zingen muziek en de startende zanger moet ook durven zingen.
 2. Gedurende 30 jaar was jij bibliothecaris. Vanaf 13 juni 2002 had Orpheus de administratie geïntegreerd in de eigen internetsite en ging het archiveren daardoor ook veranderen.
  Jij had zitting vóór die tijd. Hoe zagen jouw werkzaamheden er uit?
  Ik had het muziekarchief voor alle zangers, en dat ging jaren achtereen tot zo'n 60 koorleden, beheerd. De mappen werden niet mee naar huis genomen. Nee ik zorgde ervoor dat de mappen per stemsoort en op naam van de zanger zang klaar lagen voor de repetitie. Dat betekende dat er voor die tijd de oude nummers verwijderd waren en eventuele nieuwe nummers in de mappen aangebracht. Na de repetitie werden dan alle zangmappen weer ingeleverd. Al met al een hele klus, maar met heel veel plezier gedaan. Vaak werd ik geassisteerd door een clubje mannen onder het genot van een kopje koffie en een koek en dan hadden wij ook wel gein.
 3. Ook heb jij als bibliothecaris bijna 25 jaar in het bestuur gezeten.
  Welke situaties of ervaringen heb jij als bestuurslid als bijzonder ervaren en heb je het besturen ook zien veranderen?
  Ik heb die tijd als plezierig ervaren. Meestal een goede sfeer. Een bijzondere ervaring kan ik mij nog herinneren was het onderbrengen van zangers bij gast gezinnen wanneer er een concert gezongen moest worden. Ik kan niet vertellen wat ik in het besturen heb zien veranderen.
 4. Ik zie jou nog, als de dag van gisteren, met zo'n (draaiorgel) centenbakje in de pauze bij de leden langsgaan voor een bijdrage voor lief en leed.
  Welke andere activiteiten hoorden nog meer tot jouw werkzaamheden?
  Ik hielp dikwijls bij de podium op- en afbouw en verrichtte allerlei hand- en spandiensten. Ik zorgde ervoor altijd op tijd aanwezig te zijn en pakte dan aan wat op mijn weg kwam.
 5. Op 29 jarige leeftijd werd jij lid. Nog heel jong gekozen voor Orpheus.
  Heb jij een periode gekend waarin jij met gedachte gespeeld hebt over te stappen naar een ander koor en zo ja, door welke omstandigheden?
  Nee hoor! Ik zou ook niet weten welk ander koor. Voor mij was er maar een koor: Orpheus

Ik sluit af met een goed gevoel, een man geïnterviewd te hebben, die zo lang en zoveel betekend heeft voor Orpheus.
Voor oude interviews, bezoek de jaaroverzichten.

Nico Abbink [18-02-2021]
 

logo Nieuwsbrief 2021-01    (22-02-2021)
Coronaoverzicht 1 december 2020 - 17 februari 2021
geen afbeelding bij column

Hier is een verwijzing naar gedragsafspraken voor Orpheus-bijeenkomsten.
Hier is een overzicht verslagen met verslagen van repetities onder Corona

Update 17 februari 2021
De meerstemmige opname's van de corona-oefenmuziek voldoen prima. Het aantal stuks oefenmuziek is nu vijf. Dat zijn vijf 2-stemmige werken met pianobegeleiding die tijdens een zoomsessie kunnen worden beluisterd terwijl Zana dirigeert met alle microfoons van de zangers dicht. Elke zanger krijgt zo het gevoel dat hij in zijn eentje meezingt met een meerstemmig uitgevoerd werk. Zana wilde graag dat de mogelijkheid ontstond om de oefenmuziek via de site te kunnen benaderen. Dus er is nu een tweede tabblad op de repetitielijst gemaakt met deze speciale muziek (zie afbeelding). Deze collectie staat ook op een andere plek in onze site. Zo worden zij 100% gescheiden. Omdat Zana tijdens de zoom-sessies gebruik maakt van de pdf om te delen via zoom is voor deze groep nummers, naast de MuseScore, ook de pdf te downloaden. Alles onder password bescherming en alles vallend onder het contract "GebruiksovereenkomstMuziek". Als er meer 'corona-oefenmuziek' komt, dan zullen die volgende nummers aan deze collectie worden toegevoegd.

De bibliothecaris meldde dat hij op een nieuwere versie van musescore is overgestapt. De muziek van deze week is daarmee gemaakt. Als u dus een van de recentere MuseScore bestanden probeert te openen met een te oude versie van het programma MuseScore, dan krijgt u een foutmelding. Geen nood, Berry heeft ook de handleiding ververst. Deze is te bereiken via de repetitielijsten en het opstartscherm van de thuisstudie (zie dezelfde afbeelding). Mocht u problemen hebben met MuseScore, dan kunt u gewoontegetrouw de heren van het thuisstudie-team (Berry en Egbert) benaderen voor hulp.

Update 29 januari 2021
Afgelopen maandag heeft Zana een nieuwe modus in de zoomsessie ingebracht. Door combinatie van opname met 1e stem en live meezingen met die opname kon zij aan elke deelnemer (zelfs met microfoons dicht) het gevoel geven meestemmig te zingen in zijn eentje. Experiment gelukt.

Gisteravond heeft het bestuur de eerste bestuursvergadering van dit jaar gehad. Natuurlijk gepraat over de beperkte zangmogelijkheden. Wij kijken al weer uit naar live zingen. Het enthousiasme bij de zoom sessies is toch wel fijn. Zelfs bij verminderde zangbeleving is het fijn om samen toch iets te doen. De aanscherping van restricties is natuurlijk erg. Een avondklok ingesteld en nog maar bezoek afleggen met slechts één persoon. Allebei reden om gisteravond de vergadering in zoom te doen. Het bestuur heeft vorige week Zana geholpen om de noodzakelijke avondklok-verklaringen te regelen zodat zij in staat is om de digitale repetitie voor ons te doen in de Willibrorduskerk te Heiloo. Dan kan zij gerust zijn bij overschrijden van de avondklok.

Ook op tafel kwam het onderwerp sponsorfacturen en economische recessie. Wij hebben besloten om voor 2021 coulance toe te passen voor hen die het zwaar hebben, zonder verbreken van de relatie. En we hebben alvast nagedacht over de te nemen stappen voor een algemene ledenvergadering.

Update 12 januari 2021
Gisteren de eerste repetitie van 2021 gehad. Het was een aangepaste zoom-sessie, in de zin dat we begonnen met de opening van het jaar in één sessie van 1 uur voor alle zangers. Eerst allemaal even over hoe we de feestdagen hebben ervaren dit keer. Daarna wat ritmiek gevolgd door een nieuwjaarswens op ritme geklapt, iedereen op zijn eigen manier. Ook even kort gesproken over de actuele situatie rond corona en de sombere vooruitzichten. Het is nu eenmaal niet anders. Goed om elkaar elke week even te treffen, wat uit te wisselen en proberen gevarieerd om te gaan met zang en het gevoel.

Wat dat betreft. Zana had wat ideeën en daarover al via telefoon en app met bestuur van gedachten gewisseld. Na de zoom-sessie werd er ook nog kort nagesproken over de mogelijkheden. Zana gaat de komende weken in ieder geval kijken naar nieuwe tweestemmige muziek. Niet zo zeer voor repertoir, maar vooral om in een enkelvoudige sessie gewoon wat te kunnen oefenen en dat ook tweestemmig voor kunnen doen door één stem op te nemen en dan, bij terug spelen, de tweede stem life toe te voegen. Dat geeft in ieder geval iets van meerstemmigheid om tegenaan te repeteren. Ook de aanwezige zangers kunnen dan als bas+bariton enerzijds en gecombineerde tenoren anderzijds nog een stembezetting verkrijgen.


logo Nieuwsbrief 2021-01    (22-02-2021)
geen afbeelding bij column

De keuze van nieuw werk zal gefocussed zijn op relatief eenvoudig en later als stem-opwarming te hergebruiken met een hoge graad van herkenning. Berry en Zana kijken deze week naar het aanbod om voor volgende week in ieder geval een startset van maximaal drie nummers te hebben. Het voordeel van zingen aan oefenmuziek is dat er geen grote verschillen gaan ontstaan tussen zangers die regelmatig aan de zoomsessies mee doen t.o.v. mensen die gebruik maken van de mogelijkheid dat niet te doen. Dan oefenen de deelnemers ondertussen zangtechniek. Er is in de afgelopen dagen ook gepraat over andere manieren van variëren van de sessies door middel van het opnemen van wisselend een spel-element, quiz, presentatie. Zo wordt deelnemen aan de sessies interessanter door het onverwachte. Het is belangrijk om het verenigingsgevoel levend houden en de deelnemers geëngageerd.

Er is ook nog gekeken naar een andere tool dan zoom. Zo hebben Zana, Berry en Bart gekeken naar het programma Jamulus met meer mogelijkheden om in meerstemmigheid digitaal betere resultaten te krijgen dan zoom (dat zijn beperkingen heeft). Bart en Berry kijken deze week nog naar de mogelijkheden al is het inregelen van deze sessie wel veel ingewikkelder. Maar hopelijk zullen de deelnemers daar dan geen last van hebben. Vandaag 12 januari hebben Berry en Bart ondanks veel werk geconcludeerd dat het te complex is en op elk type computer anders ingeregeld moet worden. Bovendien werkt Jamulus alleen op Windows PC, Mac en Linux.

Update 15 december
Gisteravond het seizoen afgeloten met een Kerstconcert gegeven door Zana en Anemarie aan de mannen van Orpheus. Er zijn diverse nieuwsartikelen geschreven over de decemberactiviteiten.

Herman Verberne [17-02-2021]
 
jubileumvermeldingen en beëindigingen lidmaatschap
geen afbeelding bij column
Datumbij Orpheus
18-01-2021Peter Slenters50 jaar
10-02-2021Wim Jonkers35 jaar
03-01-2021Annemarie Ruiters10 jaar
01-02-2021Peter Tuinman5 jaar
opzeggingennaamlidmaatschap
31-12-2020Gerard Schoots01-03-2011..31-12-2020
31-01-2021Andries Stuut01-01-2019..31-01-2021
31-01-2021Dick Zijlstra01-04-2015..31-01-2021
bestuur [20-02-2021]
 
7e lustrum Wim Jonkers
geen afbeelding bij column

Zijn we zo druk bezig met een 50 jaar lidmaatschap..
..is ondertussen de maand februari aangebroken. En dan valt plotseling je oog op een ander lid, die zijn 7e lustrum bij ons heeft.

Wim Jonkers vijfendertig jaar zanger, diverse commissies, co-interviewer van Nico Abbink, voor als Nico niet kan of zelf geïnterviewd moet worden. En ook lid van de werkgroep Zet Orpheus Op Een Voetstuk. Dat was de ploeg mannen (Nico Abbink, Max Olij, Joop Spaans, Hans Boersma, Wim Jonkers en kortstondig Willem Roem) die, na de financiering van de risers, in één jaar tijd de kosten hadden terugverdiend door voldoende éénmalige sponsors in 2006 binnen te halen.

Op een persoonlijke notitie: Altijd leuk om vlak naast Wim de bariton partij richting zijn oren te zingen en dan te horen hoe hij niet van de toon of ritme te krijgen is. Was een traditie met Das hat Musik getan aan het eind van een repetitie (nooit bij concerten natuurlijk). En ook soms bij nummers die we allebei uit ons hoofd kenden.

Herman Verberne [20-02-2021]
 
* * *
Komende activiteiten
Agenda Bron: bestuurLaatst bijgewerkt: 16-02-2021
Ma 22-02-202120:00-22:00ZOOMZonder tegenbericht: Twee Zoom sessies: 20:00 1e en 2e tenoren, 21:00 uur bassen en baritons
* * *
Colofon
De Orpheus nieuwsbrief is een uitgave van mannenkoor Orpheus, het oudste mannenkoor van Alkmaar.
Mannenkoor Orpheus, is een koor voor alle gezindten. Ons motto is zingende mensen zijn gelukkige mensen.

Al onze publicaties zijn openbaar en te vinden op: www.handig4u.nl/orpheus
* * *