actueel       historie       alles       knipsels       geluidsfragmenten       muziekvertalingen       auteur?       titel?       2024       2023       2022       2021       2020       2019       2018       2017       2016       2015       2014       2013       2012       2011       2010       2009       2008       2007       2006       2005       2004       2003       2002       2001       2000       1999              terug naar lijst      sorteren op:  [auteur]  [titel]  [datum]   
Nieuws, nieuwtjes en mededelingen Laatst bijgewerkt: 01-05-2024
Psychische gezondheid en zingen in een koor klad Dit nieuwsartikel is in klad-versie. Klad-versies zijn nog in redactionele staat en de inhoud is nog niet definitief. Daardoor kunt u geen rechten ontlenen aan dit artikel.
geen afbeelding bij column

[ red.] Dit artikel werd bij ons ingediend en wij hebben dit met bronvermelding opgenomen. Het toeval wil dat de inhoud van dit artikel aansluit bij een eerder ontvangen reactie getiteld 'Via Whatsapp ontvangen' (zie nieuwsartikel).

COLUMN - Paul Kusters

Het is kwart over tien in de avond en ik ben van een koor-repetitie op weg naar huis. Zoals gewoonlijk op dit tijdstip voel ik me nu ook  zowel ontspannender alsook nadenkender. Een opmerkelijke combinatie. Ontspannender, want dat is wat een uur of twee in groepsverband zingen doet met mij, en naar ik weet uit tientallen studies, met talloze koorzangers over de hele wereld. Koorzingen reduceert stress en bevordert welbevinden. Zelfs een enkele koorrepetitie kan dat effect, aantoonbaar op celniveau en toename van hersendopamines, al hebben.

Maar deelnemen aan een koor lijkt aanzienlijk meer te doen. Koorzangers zijn optimistischer over hun leven en toekomst, meer tevreden met hun relaties, voelen zicht gezonder, meer verbonden met anderen, Minder (vaak) eenzaam, ervaren minder pijn en moeilijkheden bij dagelijkse activiteiten, en leveren vaker positievere bijdragen aan het functioneren van hun gemeenschap. Of zoals een vooraanstaande onderzoeker op dit gebied het kernachtig formuleert: 'Koren zijn krachtcentrales van verbinding en welbevinden.' Overigens, behalve dat aan een koor deelnemen op zichzelf zulke effecten kan hebben, is er ook sprake van een zelf-selectie effect. Inderdaad zijn het vaker de lichamelijk en psychisch gezondere en nadenkendere mensen die aan koorzang en gerelateerde activiteiten deelnemen.

En dat is eigenlijk jammer. Want het betekent dat degenen die er meer van zouden kunnen profiteren dat minder doen. Hoe het ook zij, fysieke, mentale en morele gezondheid kunnen zowel oorzaak als gevolg van koordeelname zijn. Dat brengt me op de intrigerende en nog weinig onderzochte vraag waarom koordeelname deelnemers ook vaker doet nadenken over of stil doet staan bij de grote 'dingen' des levens. Natuurlijk is dat niet altijd het geval en hangt het af van wat en hoe er gerepeteerd wordt.

Maar neem de klassieke koren die omstreeks deze tijd van het jaar, Pasen, vaak worden vertolkt, zoals in de Matthäus-Passion van Bach of het Requiem van Verdi. Met name repetities van de laatste stemden mij afgelopen week na week zowel emotioneel bemoedigend, een soort van 'singer's'-high zeg maar, al nadenkend. Over leven, dood en kwetsbaarheid van mijn dierbaren en mezelf en over hoe daar zo realistische, angstvrije en innerlijk vruchtbare belevingsplaatsen daarvoor te vinden.

Dat valt nog niet meer voor wie beseft dat Verdi's Requiem psychologisch gezien in wezen één onophoudelijke smeekbede aan God lijkt, helemaal in het laatste deel ervan, om mij, mens, te bevrijden van de vloek van de eeuwige dood: "Libera me, Domine, de morte aeterna.. libera me, libera me, bevrijd me, heer, bevrijd me uit de eeuwige dood..". Maar kan die eindeloze smeekbede je ooit verheffen uit je wanhoop? Mijn antwoord is dat de magie van de koorzang als gedeelde en harmonieuz wanhoop dat kan. Al die stemmen die met en na elkaar oplichten als vuurvliegjes in de nacht en al die gedachten waarvan je dacht dat die onverdragelijk waren, maar door en met anderen toegankelijk blijken. Ik denk dat koorzingen onze meest perfecte, meest beschikbare, meest sociale,  meest verbindende, meest machische drug is. Als ik er een reclame boodschap voor mocht maken dan zou het zijn: "Zingend denken over leven en dood voelt niet alleen goed, het is goed voor je."

www.handig4u.nl/orpheus.

uit: Alkmaarsche Courant
Paul Kusters [08-04-2024]